Antibiotica wordt veelal gebruik tegen bacteriële infecties

In bepaalde gevallen hebben mensen antibiotica nodig. Dit is een geneesmiddel dat wordt ingezet voor bacteriële infecties. Je hebt er zelf ongetwijfeld ook al wel eens van gehoord. Vaak wordt dit voorgeschreven in een kuur, deze moet dan ook worden afgemaakt.

De antibiotica zorgt er dus voor dat deze bacteriën die een infectie veroorzaken worden gedood. Zo kan de infectie dus bestreden worden. Er zijn verschillende soorten antibiotica beschikbaar, waaronder Azitromycine wat voor diverse infecties wordt ingezet. Denk daarbij bijvoorbeeld aan infecties aan de luchtwegen, infecties aan de huid en geslachtsinfecties.

Antibiotica vormt een belangrijke rol

antibioticaAls iemand te maken krijgt met een infectie van welke soort dan ook, dan is het zeer prettig dat er antibiotica beschikbaar is. Zo kan op een relatief veilig wijze een infectie worden bestreden. In het nieuws is er ook veel te horen over antibiotica en dan met name bij het gebruik bij dieren.

In de bio-industrie krijgen veel dieren preventief wat antibiotica toegediend. Omdat deze dieren vaak met vele in een relatief kleine ruimte zitten, is de kans op ziektes groter. Door het veelvuldig gebruik van deze antibiotica is er echter wel een ander probleem ontstaan. De bacteriën kunnen namelijk resistent raken ervoor. Dat wil zeggen dat de bacteriën dus niet meer dood gaan door het middel. En dat vormt natuurlijk weer een probleem voor de volksgezondheid.

Altijd advies van een arts nodig

In Nederland zijn antibiotica zoals Azitromycine niet vrij verkrijgbaar in de apotheek of drogisterij. Daar is altijd een recept van een arts voor nodig. Een arts zal altijd een overweging maken op basis van de klachten en het risico. En op basis daarvan eventueel een antibiotica voorschrijven.