Hoe kom je weer van rugklachten af?

rugklachten komen veel voorPijn in de rug is misschien wel de meest voorkomende vorm van pijn in Nederland. Veel mensen krijgen er op een bepaald moment in hun leven mee te maken. Vaak betreft het lage rugklachten, maar ook hoge rugklachten komen toch nog wel regelmatig voor. Er zijn veel dingen die rugklachten kunnen veroorzaken. Een val tijdens het sporten kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn.

Maar wat je ook vaak ziet is dat men na een lange dag werken achter een computer klachten ontwikkeld in de lage rug. De mens is niet gemaakt om 8 – 10 uur per dag in dezelfde houding te zitten. Door regelmatig te bewegen als je veel achter een beeldscherm zit, kunnen de klachten deels worden voorkomen.

Een bezoekje aan de fysiotherapeut brengen

Wanneer men last heeft van de rug, kan een fysiotherapeut worden ingeschakeld. Deze kan naar de klachten luisteren en bepalen wat de beste behandeling is. Als iemand echt veel klachten heeft dan kan pijnbestrijding het herstel versnellen voor deze mensen. Vaak zal iemand eerst een bezoekje aan de huisarts brengen welke ook een verwijzing kan geven. Een fysiotherapeut zal in eerste instantie proberen om de klachten zoveel mogelijk te verminderen.

Meestal wordt dit gedaan met massage of door de rug wat de manipuleren met als resultaat verlichting van de klachten. Maar ook kunnen er oefeningen mee gegeven worden om de rug wat te versterken. Ook kunnen er oefeningen voor op kantoor (achter het beeldscherm) mee worden gegeven. Zo kunnen de klachten in de toekomst hopelijk zoveel mogelijk worden voorkomen.

Ook stress kan rugklachten veroorzaken

Rugklachten kunnen soms een fysieke oorzaak hebben, maar soms kunnen deze ook worden veroorzaakt door stress. Als het lichaam dag in dag uit in stress verkeerd, kan dit ook een effect gaan hebben op de rug. Niet alle mensen zijn hier gevoelig voor, maar wanneer iemand dat wel is kan het in de rug gaan zitten. Soms kan ook een grote beslissing die gemaakt moet worden zorgen voor fysieke klachten in de rug.